فهرست مطالب

جنگل ایران - سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1399)

مجله جنگل ایران
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ملیحه فضلی، مسلم اکبری نیا، مسعود طبری کوچکسرایی*، حامد یوسف زاده، سید مصطفی مسلمی سید محله صفحات 305-315

    لیلکی (Gleditsia caspica Desf.) از درختان بومی جنگل های شمال ایران و قفقاز است که بذر آن به دلیل پوسته سخت و نفوذناپذیر، جوانه زنی ضعیفی دارد. در این تحقیق تاثیر تیمارهای خراش دهی از جمله آب گرم 70 درجه و آب جوش 100 درجه سانتی گراد (در مدت های 5، 10، 15 و 20 دقیقه)، گرمای خشک با دماهای 60، 80 و 100 درجه سانتی گراد (در مدت های 15، 30 و 60 دقیقه) و اسید سولفوریک در دو غلظت 70 و 98 درصد (در مدت های 5، 20، 40 و 60 دقیقه) روی بذر لیلکی بررسی شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار 30 تایی صورت گرفت. نتایج نشان داد که در تیمارهای آب جوش 100 درجه سانتی گراد و گرمای خشک (در همه دماها و مدت زمان ها) و شاهد جوانه زنی مشاهده نشد. در آب گرم 70 درجه سانتی گراد جوانه زنی ضعیف (20 درصد) بود، در حالی که در اسید سولفوریک 70 درصد (در مدت 60 دقیقه) حدود 84 درصد جوانه زنی و در تیمار اسید سولفوریک 98 درصد (در مدت های 20 و 40 دقیقه) 100 درصد جوانه زنی مشاهده شد. در کل، با توجه به یافته های این تحقیق، آب جوش، آب گرم و گرمای خشک، تیمارهای مناسبی برای غلبه بر خواب پوسته بذر لیلکی نیستند. برای تولید بهینه نهال لیلکی، بهتر است بذرها قبل از کاشت در بستر خزانه، با اسید سولفوریک 98 درصد به مدت 20 تا 40 دقیقه آغشته شوند.

    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، جوانه زنی، خواب بذر، لیلکی
  • رمضانعلی پوررستمی*، قوام الدین زاهدی امیری، وحید اعتماد صفحات 317-330
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تغییرپذیری مکانی ذخیره کربن لاشبرگ و ترسیب آن در لایه های خاک منطقه جنگلی پارک جهان نمای کرج انجام گرفت. ابتدا نمونه خاک با روش نمونه برداری تلفیقی شبکه- ترانسکت در 115 قطعه نمونه از عمق های 15-0، 30-15 و 50-30 سانتی متری برداشت شد. در آزمایشگاه پس از تعیین درصد کربن آلی به منظور بررسی تغییرات مکانی درصد کربن در نقاط نمونه برداری نشده از روش های مختلف زمین آماری (کریجینک ساده، معمولی و روش وزنی معکوس) استفاده شد. دقت نتایج به کمک روش اعتبارسنجی متقابل با کمک معیارهای آماری MARE، MBE و RMSE ارزیابی شد. نتایج نشان داد درصد کربن در دو عمق اول دارای مدل تغییرنمای گوسین و در عمق سوم نمایی است. اثر قطعه ای و ساختار مکانی درصد کربن به ترتیب در عمق اول، دوم و سوم 001/0 و 999/0 درصد، 0045/0 و 966/0 درصد و 0058/0 و 956/0 درصد است که بیانگر ضعیف بودن اثر قطعه ای و قوی بودن ساختار مکانی درصد کربن، هم در لایه سطحی و هم در لایه های عمقی است. کم بودن خطای برآوردها نشان داد که کریجینگ معمولی توانست براساس مدل برازش شده درصد کربن برای هر سه عمق برآورد صحیحی داشته باشد. با توجه به اهداف این تحقیق، در 36 هکتار با شبکه متراکم نمونه برداری (115 پروفیل خاک) با توده های مختلف درختی به طور متوسط 5/68 تن در هکتار ظرفیت ترسیب کربن تا عمق 50 سانتی متری خاک برآورد شد و در مجموع ذخیره کربن ترسیب شده در این سطح 2470 تن است. راهبرد نمونه برداری در این تحقیق برای برآورد ترسیب کربن خاک در جنگلکاری ها، الگوی مناسبی برای دیگر مناطق مشابه خواهد بود.
    کلیدواژگان: خاک جنگلی، زمین آمار، کریجینگ، نمونه برداری شبکه- ترانسکت
  • عقیل مرادمند جلالی، رامین نقدی*، اسماعیل قجر، حمیدرضا پورقاسمی صفحات 331-347

    پژوهش حاضر، به مقایسه کارایی سه مدل آماری رگرسیون لجستیک، نسبت فراوانی و انتروپی در مدل سازی حساسیت به لغزش در ترانشه های جاده های جنگلی در حوزه های 24 و 25 (ملک رود و شن رود) در استان گیلان پرداخته است. بدین منظور جاده های دو حوزه پیمایش شد و 844 مورد لغزش از مساحت 14/0 تا 5/313 متر مربع شناسایی شد. 591 لغزش (70 درصد) به صورت تصادفی برای مدل سازی و 253 لغزش (30 درصد) برای اعتبارسنجی استفاده شدند. لایه های اطلاعاتی موثر بر لغزش تهیه و سپس نقشه های پهنه بندی حساسیت لغزش به سه روش یادشده شبیه سازی شد. نتایج نشان داد که روش رگرسیون لجستیک با سطح زیرمنحنی 6/74 درصد در مقایسه با مدل های نسبت فراوانی با 2/68 درصد و انتروپی با 5/65 درصد، صحت بیشتری داشته است. همچنین براساس مدل رگرسیون لجستیک عوامل فاصله از گسل و شیب بیشترین تاثیر را بر وقوع لغزش داشته اند. طبق نتایج مدل رگرسیون لجستیک میزان جاده های موجود در مناطق لغزشی با خطر زیاد و خیلی زیاد، 32/4 کیلومتر مربع (25/43 درصد) بوده و 38/51 درصد از مساحت منطقه تحقیق نیز در این طبقات قرار گرفته اند. نتایج حاکی از آن است که با وجود در نظر نگرفتن وضعیت روسازی در پژوهش حاضر، درصد زیادی از جاده های موجود در معرض فروپاشی ترانشه ها قرار داشته و به بودجه مناسب برای عملیات نیاز دارند که با توجه به رویکرد جدید توقف بهره برداری و درآمدزا نبودن طرح های جایگزین حفاظتی، نشان دهنده خطر بزرگی برای تاسیسات مهندسی جنگل است.

    کلیدواژگان: بهره برداری جنگل، زمین لغزش، شیب، فاصله از گسل، منحنی ROC
  • کامبیز ابراری واجاری* صفحات 349-357

    رقابت بین درختان بر ویژگی های ساختاری آنها در جنگل تاثیرگذار بوده و اندازه گیری شاخص رقابت درختان جنگلی و تعیین همبستگی با ویژگی های درختان بسیار مهم است. برای انجام پژوهش، قطعات نمونه دایره ای (24=n) با مساحت 400 متر مربع در یک شبکه آماربرداری 100× 150 متری در توده جنگلی راش منطقه سوادکوه مازندران استقرار یافت. در هریک از قطعات نمونه، فراوانی گونه های درختی، ارتفاع، قطر تاج و قطر برابرسینه در اشکوب فوقانی اندازه گیری شد. شاخص غنا، تنوع درختان و شاخص رقابت برای هر قطعه نمونه محاسبه شد. نتیجه نشان داد که بین مقدار شاخص رقابت برای سه گونه درختی اختلاف معنی دار وجود دارد. شاخص رقابت با ارتفاع، قطر برابرسینه و قطر تاج برای هر سه گونه درختی در رویشگاه همبستگی مثبت معنی دار، ولی با نسبت ارتفاع به قطر برابرسینه برای راش و توسکا همبستگی منفی معنی دار و برای ممرز همبستگی مثبت معنی دار نشان داد. بین شاخص رقابت راش با شاخص غنای درختی، همبستگی منفی معنی دار و بین شاخص رقابت توسکا با شاخص تنوع درختی، همبستگی مثبت معنی دار مشاهده شد. با افزایش ارتفاع از سطح دریا، مقدار شاخص رقابت فقط برای گونه ممرز کاهش یافت. اختلاف معنی دار بین سه گونه درختی از نظر قطر تاج، قطر برابرسینه، ارتفاع و نسبت ارتفاع به قطر برابرسینه مشاهده شد. براساس ارتباط بین برخی متغیرهای درختان و شاخص رقابت در رویشگاه جنگلی، این اطلاعات می تواند در انتخاب و به کارگیری عملیات جنگل شناسی نظیر تنک کردن و نشانه گذاری در جنگل پهن برگ معتدله هیرکانی مورد توجه مدیریت جنگل قرار گیرند.

    کلیدواژگان: توده جنگلی آمیخته، جنگل شناسی، راشستان، ساختار درختان
  • جلیل سرهنگ زاده*، محمدرضا علمی صفحات 359-375
    گونه سرخدار (Taxus baccata L.) از گونه های در معرض خطر انقراض است. دامنه انتشار این گونه دیرزیست کاهش یافته و حفاظت رویشگاه های آن حایز اهمیت است. در پژوهش حاضر، مطلوبیت رویشگاه سرخدار در ذخیره گاه زیست کره ارسباران به عنوان یکی از رویشگاه های این گونه بررسی شد. بدین منظور مدل سازی مطلوبیت رویشگاه سرخدار با استفاده از روش بیشینه انتروپی ((MaxEnt)Maximum Entropy) و بر مبنای نقاط حضور (74 نقطه) انجام شد. عامل های درصد شیب، جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، واحدهای اراضی خاک، متوسط دما و متوسط بارندگی سالانه، طبقه بندی اقلیمی و کاربری فعلی زمین به عنوان متغیرهای مستقل در مدل سازی استفاده شدند. نتایج نشان داد سرخدار بیشتر تمایل به رویش در رویشگاه هایی در محدوده ارتفاعی 900 تا 1700 متر از سطح دریا، شیب 25 تا 60 درصد، دامنه های شمالی، محدوده بارندگی 360 تا 480 میلی متر، متوسط دمای 8 تا 13 درجه سانتی گراد، اقلیم مدیترانه ای و مناطق جنگلی با تاج پوشش بیش از 50 درصد دارد. براساس نتایج مدل سازی 48/1 درصد از وسعت ذخیره گاه زیست کره ارسباران (1265 هکتار)، رویشگاه مطلوبی برای سرخدار است. این مناطق بیشتر در محدوده مناطق جنگلی تازه کند، کلاله، آینالو، نقدی و بالاسنگ قرار دارند. مقدار زیاد سطح زیرمنحنی (996/0) نشان دهنده قابلیت عالی مدل در تفکیک پیش بینی رویشگاه های مطلوب و نامطلوب از یکدیگر است. با استفاده از نتایج این تحقیق می توان مناطق مستعد حضور سرخدار را مشخص کرده و در آینده برای احیای رویشگاه های آن در ارسباران اقدام کرد.
    کلیدواژگان: پستی و بلندی، جک نایف، مدل سازی، مکسنت
  • نرگس خورشیدی، علی سلطانی*، مهدی پژوهش صفحات 377-390
    هدف این تحقیق، تعیین تفاوت احتمالی مقدار کربن آلی و نیتروژن کل خاک تحت تاج گونه های درختی در اندازه های مختلف، در یک جنگل نیمه خشک و در سطح تک درخت بود. برای این منظور، در یک توده جنگل آمیخته (چهارطاق کیار) در زاگرس مرکزی که بیش از 30 سال در قرق کامل بوده است، 60 درخت از چهار گونه ارس (Juniperus excelsa)، زبان گنجشک (Fraxinus rotundifolia)، برودار (Quercus brantii) و زالزالک (Crataegus azarolus) به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب و مقادیر کربن آلی و نیتروژن کل خاک زیر تاج پوشش آنها در دو بخش سطحی (صفر تا 15 سانتی متر) و عمقی (15 تا 50 سانتی متر) اندازه گیری و مقایسه شد. نتایج نشان دادند که 1. هر دو مقدار کربن آلی و نیتروژن کل خاک به دست آمده از نمونه های داخل تاجی بیشتر از مقادیر متناظرشان در نمونه های خارج تاجی بودند؛ 2. تنها مقدار کربن آلی خاک از نوع گونه تاثیر پذیرفت که این مقدار به ترتیب در خاک های سطحی و عمقی، برای زالزالک با 37/1 و 52/0 درصد حداقل و برای ارس با 64/1 و 73/0 درصد حداکثر بود؛ 3. مقدار نیتروژن خاک با متوسط 21/0 و 08/0 درصد به ترتیب در خاک های سطحی و عمقی در زیر تاج تمام درختان یکسان بود؛ 4 اندازه درختان تنها بر مقدار کربن آلی و نیتروژن کل خاک سطحی اثرگذار بود. این تحقیق نشان داد که تفاوت اندکی در مقدار دو ماده اصلی خاک در زیر تاج گونه های مختلف درختی در یک جنگل شاخص زاگرس وجود دارد و از این نظر، توده جنگل به صورت یک موجود زنده بزرگ عمل می کند و دارای خاک کم و بیش همگنی از نظر مقدار کربن آلی و نیتروژن است.
    کلیدواژگان: تنوع درختی، جنگل زاگرس، کربن آلی خاک، نیتروژن کل خاک
  • منصوره فاضلیان، سارا عطارچی*، وحید اعتماد، ورالدو لیزنبرگ صفحات 391-405

    تخمین زی توده روی زمینی جنگل در سیاست های منطقه ای کربن و مدیریت پایدار جنگل اهمیت بسیاری دارد. با توجه به اینکه جنگل ها بزرگ ترین ذخیره گاه های کربن به شمار می آیند، ارزیابی زی توده در برآورد انرژی ذخیره شده و تاثیر آن بر تغییرات اقلیمی در مقیاس جهانی بسیار حایز اهمیت است. سنجش از دور نوری و ماکروویو فعال، اهمیت زیادی در تخمین زی توده جنگلی دارند. هدف این تحقیق مدل سازی و تخمین زی توده با استفاده از شبکه عصبی پرسپترون چندلایه در سری گرازبن جنگل خیرود استان مازندران است. مدل سازی با استفاده از مجموعه داده نوری لندست و ماکروویو آلوس پالسار در دو سال 2007 و 2012 و با داشتن اطلاعات 201 قطعه نمونه زمینی انجام گرفت. همچنین قابلیت محصول موزاییک جهانی آلوس پالسار با قدرت تفکیک 25 متر در تخمین زی توده ارزیابی شد. افزون بر این، حد اثرگذاری عوامل محیطی شیب و جهت شیب در افزایش دقت مدل سازی بررسی شده است. در نهایت بهترین مدل با استفاده از تصویر محصول موزاییک آلوس پالسار سال 2012 با تفاوتی بسیار اندک از دیگر تصاویر نوری و راداری با مقدار 83/0R2= و 99/108RMSE= تن در هکتار، به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که تصاویر سنجنده های جدیدتر نتایج بسیار بهتری از نسل های قبل خود ارایه می دهند. البته برای اطمینان از این نتایج باید تحقیقات تکمیلی در این زمینه انجام گیرد.

    کلیدواژگان: آلوس پالسار، زی توده جنگل، شبکه عصبی، شیب و جهت شیب، لندست
  • ارشک حلی ساز*، ساجده صفی خوانی صفحات 407-419
    بی توجهی به مقیاس مکانی به کاررفته در درک فرایندهای محیط زیستی، به تصمیم گیری های نادرست در عرصه محیط زیست منجر می شود، چراکه رسیدن به راه حل مشکلات محیط زیستی در فرایند سیاست گذاری، مستلزم توجه به مقیاس مکانی استفاده شده در دانش فنی است. در این پژوهش با استفاده از رویکرد توصیفی-تحلیلی سعی شده است که نقش انتخاب مقیاس مکانی در عرصه سیاست گذاری های محیط زیستی نشان داده شود. نتایج نشان می دهد که با وجود تلاش برای شناخت مسایل محیط زیستی در مقیاس بین المللی، تمرکز حکومت ها بیشتر بر مدیریت منابع طبیعی در مقیاس های ملی است. بنابراین لازمه رسیدن به چارچوب روش شناسی مشخص برای حل مسایل محیط زیستی و تبدیل شناخت حاصل از دانش فنی به سیاست گذاری، استفاده از مقیاس حکومت (ملی) است. از این رو پیشنهاد می شود با طراحی و استفاده از ابرمدل سیاست گذاری های محیط زیستی در مقیاس حکومت، علاوه بر حل مسئله تداخل و تکثر مقیاسی، جریان دانش فنی را متناسب با درک سیاست گذاران از مقیاس مکانی و در چارچوب سیاست های کلان حکومت به هم وصل کرد.
    کلیدواژگان: ابرمدل، حکمرانی، روش شناسی، سیاست، محیط زیست
  • مریم مصلحی*، مریم یعقوب زاده، اصغر بیژنی، اکرم احمدی صفحات 421-434
    هدف این تحقیق، اندازه گیری و تعیین معادله آلومتریک زی توده برگ، سطح ویژه برگ و شاخص سطح برگ گونه های چندل در شهرستان سیریک استان هرمزگان است. در این تحقیق افزون بر تعیین واقعی زی توده برگ، سطح ویژه و شاخص سطح برگ درختان چندل، با استفاده از اندازه گیری خصوصیات رویشی درخت و یافتن روابط همبستگی بین مولفه های مختلف، معادلات آلومتری آنها نیز محاسبه شد. تعیین شاخص سطح برگ به روش مستقیم با چیدن 88 برگ از 22 درخت انجام گرفت. با استفاده از وزن برگ‎ها، سطح متوسط برگ ها،  سطح تاج درخت و زی توده خشک برگ (با جمع آوری یک هشتم تاج درخت و تعیین وزن تر و خشک آنها)، شاخص سطح برگ محاسبه شد. همبستگی و تعیین مدل با استفاده از رگرسیون گام به گام در سطح احتمال 99 درصد مشخص شد. براساس نتایج، میانگین زی توده خشک، سطح ویژه و شاخص سطح برگ 33/3 کیلوگرم در هر درخت، 74/39 سانتی متر مربع بر گرم در هر درخت و 06/7 بود. شاخص سطح برگ، با دو عامل سطح برگ و ارتفاع درخت، با ضریب همبستگی 82/0، 65 درصد از واریانس تغییرات متغیر وابسته را پیش بینی کرد. در تعیین سطح ویژه برگ نیز تنها عامل سطح برگ به عنوان اثرگذارترین عامل در معادله وارد شد و 56 درصد تغییرات را پیش بینی کرد. نتایج تحقیق نشان داد که سه عامل سطح تاج، سطح برگ و ارتفاع درخت ممکن است اهمیت اساسی در تعیین سه شاخص اکولوژیک زی توده برگ، شاخص سطح برگ و سطح ویژه برگ درختان چندل و همچنین ارزیابی تغییرات و سلامت توده های مانگرو داشته باشد.
    کلیدواژگان: آلومتریک، جنگل های ماندابی، سطح برگ، وزن خشک برگ
  • محمد اسماعیل پور*، کیومرث سفیدی صفحات 435-448

    بازسازی طبیعی ساختار از مهم ترین فرایندها در تحول توده های جنگلی است. به منظور بررسی فرایند بازسازی طبیعی ساختار توده های راش در منطقه اشکورات رودسر، سه قطعه یک هکتاری با سابقه متفاوت از حفاظت شامل کوتاه مدت، میان مدت و شاهد انتخاب و مهم ترین ویژگی های ساختاری آنها با استفاده از روش های اندازه گیری فاصله ای و تعداد یازده شاخص کمی سازی ساختار در 45 گروه ساختاری بررسی شد. روند تغییرات ساختار براساس سه گروه از ویژگی های ساختاری توده شامل الگوی مکانی ساختار، ناهمگنی در ابعاد درختان و سطح تنوع ترکیبی (پیچیدگی ساختار) تحلیل شد. براساس نتایج به دست آمده، شاخص های میانگین قطر، کلارک-ایوانز، برگر-پارکر و زاویه یکنواختی اختلاف معنی داری بین سه قطعه نشان دادند. روند افزایشی شاخص های ضریب جینی، تمایز قطری و ارتفاعی همراه با جابه جایی درختان به طبقات ارتفاعی و قطری بالاتر در قطعات حفاظت شده نشان دهنده افزایش ناهمگنی و شکل گیری ساختار عمودی در جنگل است. در نتیجه گیری کلی می توان بیان کرد که حفاظت از جنگل به شکل سنتی و روش قرق در این منطقه سبب بازسازی ساختار توده شده است. توصیه می شود که قرق بلندمدت (بیش از 60 سال) برای بازسازی طبیعی در منطقه همراه با دخالت های پرورشی همسو با طبیعت اعمال شود.

    کلیدواژگان: تنوع مکانی جنگل، حفاظت جنگل، شاخص آمیختگی، ضریب جینی، نزدیک ترین همسایه
|
  • M .Fazli, M. Akbarinia, M. Tabari Kouchaksaraei *, H .Yousefzadeh, S.M. Moslemi Seyed Mahalleh Pages 305-315

    Persian honey locust(Gleditsia caspica Desf.) is an endemic tree in the northern forests of Iran and southeastern Azerbaijan, which has low seed germination because of water impermeability of seed. In this research, effects of hot water at 70 °C and 100 °C (5, 10, 15 and 20 minutes), dry heat at 60 °C, 80 °C and 100°C (15, 30 and 60 minutes) and sulphuric acid treatment at two concentrations of 70% and 98% (at immersions of 5, 20, 40 and 60 minutes) were studied on the characteristics of seed germination of this species. Experiment was carried out based on completely randomized design in three replicates. No germination was observed in the seeds treated with hot water (100 °C), dry heat and control, while the seeds treated with semi-hot water (70 °C), sulphuric acids of 70% (60 minutes) and 98% (20 and 40 minutes) obtained 20, 84 and 100 percent of germination, respectively. In general, hot water, warm water and dry heat are not good treatments for seed germination of Persian honey locust seed. It suggests that for seed dormancy breaking as well as seedling production of Persian honey locust,sulfuric acid 98% (with immersion of 20 or 40 m.) to be used.

    Keywords: Gleditsia caspica Desf, Hyrcanian forests, Seed dormancy, Seed germination
  • R. Porrostami *, G. Zahedi Amiri, V. Etemad Pages 317-330
    This study was carried out to investigate the spatial variability of litter carbon storage and its sequestration in the soil layers in the forested area of Jahannama Park. First, 115 soil samples were taken from 0-15, 15-30, and 30-50 cm depths using the grid-transect sampling method. After the determination of the percentage of organic carbon, the geostatistical methods (simple kriging, ordinary kriging and inverse distance weighting methods) were used to investigate the spatial variability of carbon percentage in the non-sampled locations. The cross-validation method was used to evaluate the accuracy of the results using MARE, MBE, and RMSE statistical criteria. The results showed that the carbon content in the first two depths had a Gaussian variogram model and, in the third depth, was exponential. Nugget effect and spatial structure of carbon percentage in the first, second and third depths were 0.001%, 0.999%, 0.0045%, 0.966%, 0.0058%, and 0.956%, respectively, which shows the less nugget effect and good spatial structure of carbon in both the surface and the deep layers. Low estimation error showed that ordinary kriging was able to make the correct estimation for all of the depths. Considering the objectives of this study, in an area, about 36 hectares with a dense sampling network (115 soil profiles) with different tree stands, on average, 68.5 tons carbon sequestration per hectare has been estimated to a depth of 50 cm which is a total of 2470 tons of carbon sequestration in this area. The sampling strategy in this study to estimate the soil carbon sequestration in afforestation can be a good model for other similar areas.
    Keywords: Forest soil, Geostatistics, Grid- transect sampling, Kriging
  • A. Moradmand Jalali, R. Naghdi *, E. Ghajar, HR. Pourghasemi Pages 331-347

    The present study compares the performance of three statistical models including logistic regression, frequency ratio and maximum entropy in preparing the zoning map of landslide sensitivity on the watersheds of 24 and 25 (Malak-roud and Shen-roud) regions of Guilan province. For this purpose, all the roads of the two areas were survyed and the number of 844 landslides were detected. Then effective data layers on landslide formation were prepared and then zoning maps of the landslide sensitivity were extracted to the three methods. The results showed that the logistic regression model has an accuracy of 74.6 percent of the Area under ROC Curve in prediction of sensitive areas compared to the accuracy of 68.2 and 65.2 percent by the probabilistic frequency ratio model and Entropy model, respectively. Moreover, based on the logistic regression model, the distance and slope factors have the highest effect on the landslide of forest road trenches. According to this study, a total of 4.32 square kilometers (43.25%) of the landslide areas is categorized in very high and high susceptible groups which have occurred along 51.38 percent of the area. Despite the lack of consideration to superstructure conditions in the present study, a notable percentage of existing roads are exposed to the collapse of trenches and require adequate funding for repair operations. According to the logging ban as a new approach in forest utilization and lack of revenue regeneration of alternative conservation projects great dangers threaten the forest engineering installations and road structures.

    Keywords: Distance from faults, Forest utilization, Landslide, Slope, Receiver Operating Characteristics
  • K. Abrari Vajari * Pages 349-357

    Competition between trees has an impact on their structural features and it is very important to measure the competition index and determine the correlation with some of the characteristics of the trees. To conduct the research, circular sample plots (n = 24) with an area of ​​400 m 2 were established in a 150 × 100 m grid in the forest, Savadkoh-Mazandaran. Within each sample plot, frequency, height, crown diameter and diameter at breast height (dbh) for each tree were measured in the overstorey. The richness and diversity index of trees and competition index for each plot were calculated. The results showed that there was a significant difference between the values ​​of competition index for the three tree species. Competition index with height, dbh and crown diameter had significant positive correlation for all tree species, but negative significant correlation with height and H/D for beech and alder and also positive correlation for hornbeam. There was a negative significant correlation between beech competition index and tree richness index and a positive correlation between alder competition index and tree diversity index. With increasing altitude, competition index values ​​decreased only for hornbeam species. Significant differences were observed among the three tree species in terms of crown diameter, dbh, height and H/D ratio in stand. In general, regarding the relationship between some tree variables and the index of competition in the stand, this information can be used in the selection and application of silvicultural operations such as thinning and remarking in temperate Hyrcanian broadleaf forest.

    Keywords: Beech forest, Mixed stand, silviculture, tree structure
  • J. Sarhangzadeh *, M.R. Elmi Pages 359-375
    Common yew (Taxus baccata L.) is classified as an Endangered (En) species and its distribution has been decreased as a long-lived species during last decades, indicating the need for protecting its habitats. In this research, the habitat suitability of common yew in the Arasbaran biosphere reserve, was explored. Using the Maximum Entropy (MaxEnt) approach and based on the presence locations (74 points) the suitable habitats were modelled. The predictor variables included in the model were slope, aspect, elevation, landform, land use, and climate. Results showed that 1.48% (1265 ha) of the Arasbaran biosphere reserve is suitable for Common Yew. Based on the habitat suitability map, common yew prefers the elevation 900-1700, slope 25-60%, northern aspect, rainfall 360-480 mm, the average temperature 8-13°C, Mediterranean climate, and forested areas with canopy cover > 50%. The suitable habitats for Common Yew are generally distributed in the Tazekand, Kalaleh, Ainehloo, Nooghdi and Balasang forest areas. The accuracy and the ability of predictions model was assessed great for this species based on the area under the curve (AUC= 0.996). Using the findings of this study we can specify suitable areas for yew’s plantation, and restore its habitat in Arasbaran in the future.
    Keywords: Jackknife, MAXENT, modelling, Topography
  • N. Khorshidi, A. Soltani *, M. Pajouhesh Pages 377-390
    The aim of this study was to determine the possible difference in the amount of organic carbon and total nitrogen in the soil under the crown of tree species in a semi-arid forest at the level of a single tree. Also, the pattern of possible differences between these two main soil materials was observed in different size classes of trees and in top- and subsoil. For this purpose, 60 trees from four species of juniper (Juniperus excelsa), narrow-leafed ash (Fraxinus angustifolia), Brant's oak (Quercus brantii) and hawthorn (Crataegus azarolus) were randomly selected in a mixed stand of central Zagrosian forest that had been enclosd for over 30 years. The amounts of organic carbon and total nitrogen of topsoil (0-15 cm) and subsoil (15-50 cm) were measured and compared. The results showed that, first, both the amount of soil organic carbon and the total nitrogen from the samples beneath the tree crowns were higher than their corresponding values in soils outside the crowns. Second, only the amounts of soil organic carbon were affected by the species, and these values ranged from a minimum of 1.37% in topsoil and 0.52% in subsoil for hawthorn, to maximum values of 1.64 and 0.73 percent for Juniper in top- and subsoil, respectively. Third, the amount of total nitrogen in the soil with an average of 0.21 and 0.08 percent of dry weight in top- and subsoils, respectively were the same beneath the crowns of the four species. Fourth, the size of the trees only affected the amount of organic carbon and total nitrogen in the topsoil. This study showed that there is little difference in soil organic carbon and total nitrogen under the canopy of different tree species in a standard Zagros forest and therefore the whole stand may act as a mega-organism and has more or less homogeneous soil.
    Keywords: Soil Organic Carbon, soil total nitrogen, Zagros forest, tree diversity
  • M. Fazelian, S. Attarchi *, V. Etemad, V. Lisenberg Pages 391-405

    Estimation of forest aboveground biomass is important in regional carbon policies and sustainable forest management. Since forests are the largest carbon store, it is important to evaluate the forest biomass to estimate carbon storage and its impacts on climate change in global scale. Optical and active microwave remote sensing data both play important roles in forest biomass monitoring. Our aims in this research are biomass modeling and estimation using multilayer perceptron neural network in Gorazbon district, Kheyroud Forest in Mazandaran province. Estimation was performed using the Landsat and ALOS PALSAR dataset and also 201 ground sample plots in two years of 2007 and 2012. The capability of the ALOS PALSAR Global Mosaic product with 25 m resolution was also evaluated in biomass estimation. The effects of environmental factors such as slope and aspect were specifically evaluated on the accuracy of biomass estimation. Finally, the best model was presented in 2012 by ALOS PALSAR Global Mosaic product with R2= 0.83 and RMSE = 108.99 which has very little difference from other optical and radar images. According to the research results, newer sensors using up-to-date technology will deliver much better results compared to the previous generations. Of course, to ensure these results, it is necessary to conduct additional studies in this field as well.

    Keywords: Biomass, Forest, slope & aspect, Neural Network, ALOSPALSAR, Landsat
  • A. Holisaz *, S. Safikhani Pages 407-419
    Ignoring the spatial scale in understanding of environmental processes resulted in a vagueness in environment problems statement and incorrect decision-making in environment management. Because, connection between solutions and environmental problems in policy-making processes, require attention to suitable spatial scale of technical knowledge. Therefore in this study, focusing on descriptive-analytical approach, the role of spatial scale were surveyed in environmental policymaking. The results showed that despite the effort to understand the the environmental problems in international scale,governments focus more on environment and natural resources management in national scale. So, using of national scale is necessary for attainment to special methodological framework for solving the environment problems and transfer adequate solutions and understanding of technical knowledge to policy context. Hence, it could be suggested that providing and designing an environmental policymaking supermodel in state scale (national scale) can hemogenise its environmental macro-policies scale with scale of understanding of environmental problems. In other word, this supermodel is useful for connect technical knowledge outcomes to understanding of policymakers in national spatial scale.
    Keywords: Environment, Governance, methodology, Policy, supermodel
  • M. Moslehi *, M. Yaghoobzadeh, A. Bijani, A. Ahmadi Pages 421-434
    The objective of this study was to measure and determine the allometric equation of leaf dry mass, specific leaf area and leaf area index of Rhizophora mucronata species located in Sirik city, Hormozgan province, Iran. In this study, in addition to the actual determination of the leaves, the specific leaf area and the leaf area index of Rhizophora mucronata trees were calculated using vegetative characteristics. Then, the correlation between different components, and their allometric equations were calculated. Determining the leaf area index was performed directly by collecting 88 leaves from 22 trees and weighing them and the mean leaf area, the canopy area ​​ and leaf dry mass were calculated through collecting one-eighth of the tree canopy and determining the fresh and dry weight. Correlation and model determination were determined using stepwise regression (P≤0.01). According to the results, the mean dry mass, specific leaf area and leaf area index were 3.33 kg/tree, 39.74 cm-2/g per tree and 0.76, respectively. The leaf area index, with two factors of leaf area and tree height, (correlation coefficient=0.82) explained 65% of the variations in the dependent variable. In determining the specific leaf area, only leaf area factor was introduced as the most effective factor in the equation and explained 56% of the variations. Results showed that tree factors, canopy area, leaf area and height can have key role in tree ecological indices (leaf dry mass, LAI and SLA) estimation and also in evaluation of mangrove stand changes and health.
    Keywords: Allometric, Leaf area, Leaf dry mass, Mangrove forests
  • M. Esmaeilpour *, K. Sefidi Pages 435-448

    Natural reconstruction of forest structure is one of the most important processes in the evolution of forest stands. In order to investigate the process of natural reconstruction of the structure in beech stands in Eshkevarat Roodsar region, three one-hectare sample plots with different histories of conservation, including low-term, middle-term and reference forest area were selected, and the most important stand structural characteristic and eleven structural quantification indices in 45 structural groups were evaluated using the distance measurment methods. The analysis of the stand structural changes was performed based on three groups of stand structural characteristic including the spatial pattern of the structure, heterogeneity in the dimensions of the trees and structural complexity. The diameter mean, Clark Evans, Berger-Parker and uniformangle indexes showed a significant difference between in the three areas. The increasing trend for Gini coefficient, diameter and height differentiation indices, along with the transfer of trees to higher diameter and height layers in protected area, indicates an increase in heterogeneity and formation of vertical structure in the forest. In conclusion, forest conservation in the traditional way and exclosure method in this area has led to the reconstruction of the stand structure. It is recommended to create a long-term exclosure (more than 60 years) along with close to nature silvicultual interventions for natural reconstruction in this areas.

    Keywords: Forest conservation, Gini coefficient, Mingling index, Nearest neighbors, Spatial patern